Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A provence-i stílus a mediterrán és a country style, azaz a vidékies stílus egyfajta keveréke, melyet némi francia rafinéria fűszerez.

Érzékszerveinket nap érlelte gyümölcsök színe, a provence-i konyha zamatos illata és ódon szökőkutak csobogása ébreszti fel. Ám ne feledkezzünk meg az apró de mégis kedves nélkülözhetetlen kiegészítőkről sem, melyek a vidéki romantika elengedhetetlen kellékei.

Gondoljunk itt a csempétől, az enteriőrökön át, a textíliák sokaságára, tálaló eszközökre, finom levendula illatú fürdőolajra stb... Tovább nem is részletezem, mindenkinek a saját

Fantáziájára bízom, hogy még mire is gondol ezekkel kapcsolatban.

Ezek használata közben szívünket melegség járja át.

Nagyváros ide vagy oda- valljuk be őszintén: ezeknek a kis csecsebecséknek a hiánya nélkül nem is éreznénk hangulatosnak otthonunkat. Ezek hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Ha mindez a sok gyönyörűség egy meghitt vidéki házikóban, szépen gondozott kertel, lehet mind a Mi otthonunk. Hát kell ennél több! Ezektől a kiegészítőktől lesz még hangulatosabb az otthonunk ahová szívet melengető érzéssel térünk haza.

 

 Hogyan tegyük stílusossá?

A provence-i mediterrán az egyszerű, szép vidékiesség  stílusa.

Az anyagok

Az igazi provence-i otthonban csak természetes anyagokat találunk: sok követ, fát, fémet, mázas kerámiát. Lehetőleg semmi ne legyen új, hiszen épp az a stílszerű, ha a lakásban nem minden tökéletes és hibátlan. A fa felületeket (ajtók, ablakok, bútorok, kép- és tükör keretek) érdemes antikolni, fehér vagy pasztell lazúrral lekenni.

Textilek

A bútorokat sokszor színes, csíkos vagy virágmintás huzat, az ágyat kézzel szőtt gyapjú takaró borítja.Bátran elővehetjük, és újra használhatjuk a nagymamától örökölt nyers lenvászon törölközőket, ágyneműket , abroszokat.

 

 

Kép

 

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiegészítők

A felesleges, öncélú díszítés nem e stílus sajátosságai, a kedves hangulatot elsősorban a használati tárgyak és a kézműves alkotások teremtik meg. Ezek legtöbbször régi, színes kerámia edények, fém teáskannák, száradni felakasztott virágcsokrok vagy fűszernövények, befőttek, fonott kosarak, kovácsoltvas gyertyatartók, csillárok , olajfaligeteket vagy gyümölcsösöket ábrázoló képek.

Íme néhány ízelítő:

Kép

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Kép

 

 

 Amitől igazán franciás lesz:

A levendula elengedhetetlen kellék. Minden helyiségben jól mutat belőle egy-egy csokor. Fontos, hogy illata bejárja a házat, ezért akár szárítva, akár illóolajként használjuk belőle minél többet.

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jellemző színvilág

Éghajlata miatt Provence a mediterrán vidékek közé sorolható, mégis eltér a színvilága a hagyományos déli vidékek palettájától. Itt minden szín kicsit napszítta, fáradt, tompa, fakó. Jellemző a tört fehér, a tojáshéj, a bézs, az okker, a szürkés, a hamvaskék, az olajzöld, a mályva és a púderrózsaszín, a halványlila valamint a levendulakék. Egyik szín se domináljon, egymással harmonizáló tónusokat válasszunk.


Kép