Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akvárium kezdő akvaristáknak

2009.08.04
 

Az első gondolatom egyből az volt: mekkora akváriummal is kezdjem? Az ideális medencetípus kiválasztásához elsősorban el kell dönteni, hogy mennyi és milyen halat szeretnénk tartani. A medence túlnépesedése kényelmetlenséget okoz a halaknak, és a pusztulásukhoz vezethet, ezért ha kételyeid vannak, akkor inkább vegyél nagyobb medencét, vagy pedig tarts kevesebb halat. A szakirodalom és talán az ember józan paraszti esze azt súgja, hogy kezdésnek elég kb. egy 50 L vagy 70L körüli akvárium. Ennél kissebet sem érdemes venni, mert a halak jobban érzik magukat a tágasabb helyen, így több félét lehet beletenni, persze jól összeválogatva.

Válogassunk összeférhetőség szerint: vannak a társaságkedvelő halak és az összeférhetetlen halak csoportja. 

 

Továbbá azt is vegyük figyelembe, hogy az elején még előfordulhat, hogy rosszul  tápláljuk a halakat és akkor a kisebb akváriumban a víz egyből zavaros lehet, rosszabb esetben máris elpusztul szegény halacskánk. Ezt nem akarjuk ugye?!

A túl nagyot pedig még nem biztos, hogy szakszerűen tudnánk gondozni, díszíteni, stb. Ezért maradnék a köztes választásnál.

 

Ahogy a mondás is mondja: Jó munkához idő kell!

A haltartás is, mint minden más állat tartása nagy gondosságot, felelősség tudatot kíván. De a látvány magáért beszél! Ezért gondosan tervezzünk, vásároljunk, pénztárcánkhoz mérten! Jól át kell gondolni, meg kell tervezni a folyamatokat, hogy minél kevesebb csalódás, illetve meglepetés érjen bennünket már az elején. Jómagam ezért inkább elmegyek több kereskedésbe, szemrevételezem a halakat, megnézem az árakat, kérdezgetem az eladót, informálódom különféle web oldalon, persze azért némi rálátással a dolgokra. Mert némelyik boltba mindent eladnának, csak vedd és vidd!

Személy szerint az ilyen boltokba nem szívesen térek vissza.

De szerencsére az akvarisztikás tapasztalataim nagyon pozitív úton haladnak idáig.

A legtöbb kereskedésben lehet, komplett akvárium szetteket kapni, olcsóbb illetve drágább árakon. De akár külön-külön is megvásárolhatók a tartozékok. pl.: akvárium, tető, szűrő, fénycső, …stb.  Nézz körül!

 

Akvárium berendezés - Növények - Dekorációs anyagok

 

Növények: A növények nagyon fontosak az édesvízi akváriumban, mert segítik a víz tisztán tartását. A fény hatására zöld sejtjeikben tápanyagot állítanak elő szén-dioxid megkötésével, és oxigén leadásával. Ez a folyamat a fotoszintézis. Ez a folyamat csak a megvilágított akváriumban megy végbe. A világítás kikapcsolásakor a növények működése fordított lesz, oxigént használnak fel, és szén-dioxidot termelnek, éppúgy, mint a halak.

Az egészséges akvárium érdekében a megfelelő fénymennyiségről mindig gondoskodjunk! A növények búvóhelyet, árnyékot biztosítanak halaink számára, ami csökkenti, olykor stresszes állapotukat, ez pedig jó hatással van életminőségükre és fennmaradásukhoz egyaránt.

Három csoportba oszthatjuk beültetésük szerint.

Az akvárium hátuljára, közepére és elejére telepíthetők.

Egyes hal faj táplálkozására is szolgálnak, pl.: Guppik, Mollik, Xifók, Zebradániók, Kolibrihalak, bár szerintem az utóbbi nem épp kezdőknek való faj.

Ezen halak mellé mivel, hogy előszeretettel eszik a növényeket az Anubias-féléket

(lassabban nőnek, tőosztással szaporíthatók) a Microsorium pteropust (szintén tőosztással szaporítható, de a zord körülmények között is viszonylag gyorsan nőnek), a Cryptocoryne aponogetifoliat és az Aponogeton crispust szokták tenni, hogy ne egyék meg!

 

Fenéktalaj: Folyami homok az, amely minden halnak és növénynek megfelel, de a laza talaj érdekében mindenképpen tartsunk olyan halat, ami mozgatja a talajt. A talajlakó halakra gondolok.

Ezen kívül választhatunk:

- Kvarc kavics (szürke-fehér),

- Bányakavics (sárga-barna),

- Vörös kavics,

- Bazalt, -

- Durva kvarc homok

Az olyan közömbös anyagok, mint a kövek és a kavicsok, kényelmet és biztonságot nyújtanak halainknak, bizonyos fajoknak ikrázó- vagy búvóhelyül szolgálnak.

Kavics nagysága: Gondoljunk a talajlakó halakra, ha ilyet is tartunk az akváriumban!

Ne vegyünk éles kavicsot, még kevésbé, éles szélű követ, mert az megsértheti a halat, és a bajuszszálaikat csontig koptatják idő előtt. Mindamellett ezeknek, a halaknak biztosítsunk apró szemű talajt. Ugyanakkor a túl apró aljzat sem jó. Mivel a növények nehezebben gyökeresednek, és ha nincsen folyamatosan mozgatva a talaj, túl tömörré, átjárhatatlanná válik, majd elrothad benne a növény.

A nagy kavics közé behullik az étel, ahhoz nem férnek hozzá, ezáltal szennyeződik a víz. A biológiai szűréshez olyan közeg szükséges, amelyen a nitrifikáló baktériumoknak kis felületet biztosít, ezáltal eltudnak, szaporodni.

A legmegfelelőbb a 3 mm körüli szemcsenagyság.

 

Dekoráció: 1-2 nagyobb, mutatósabb követ, gránitot, bazaltot nyugodtan fel lehet használni dekoráció gyanánt, de úgy helyezd el, hogy a medence egyes részeit is lásd tőle! A dekorációs anyagoknál mindig ügyeljünk, hogy nehogy vegyszeresek legyenek!